Historique 2019

Les Intemporelles en radio

Nos amis canadiens de Terra Incognita (sur CKRL) ont parlé de notre festival dans leur émission du 16 mars dernier.
Vous pouvez l'écouter en podcast !

De même, l'émission Prog City (sur RQC) a présenté nos artsites le 9 mars dernier (écoutez en podcast).

Ce jeudi 4 avril, ce sera au tour de l'émission Harvest (sur Radio G à Angers) de parler du festival de 22h à 24h00 !


Un bel article sur Sea Song(e)s

A lire sur le site de Rhytmes Croisés !

Sur cet autre article, sur un autre site, un extrait du livre de Philippe Gonin : Robert Wyatt, Rock Bottom auxEditions Densité (Rouen, 2017)

Chromatique chronique Stéphane Galand

Cela se passe ici, ainsi qu'un lien vers un article Guy Stuckens (Cocktail Nouvelle Vague sur Radio Air Libre).  !

SighFire

Net als de drie musketiers, is het voor vier dat SIGHFIRE de scène van Soignies zal bezetten. Parijse als alleen een Engelsman, een Deen, een Fransman uit Italië en een Egyptenaar kan zijn, zijn muziek is een " mooie mix van gemengde fusie ": het verwart vrije Jazz, geëmancipeerde Progressieve, Minimalisme in loop, gedesillusioneerd Slam, World met geboeid enthousiasme.
SIGHFIRE symboliseert de opkomst van mengtijd - het ware dorp van de wereld - en als zijn muziek Jazz wordt genoemd, komt het omdat deze term vandaag al diegenen bijeenbrengt die op zoek zijn naar vormen en timbres in een instrumentale praktijk, meestal collectief en waar improvisatie het werk open laat voor de wereld.

ETIENNE JAUMET

In het land van DAFT PUNK, is ETIENNE JAUMET de helft van het electro-duo ZOMBIE ZOMBIE. Onder andere, hij vereert LA MONTE YOUNG, pet met klep en IJslandse schapenwol trui.
Met deze sprankelende 8 Regards Obliques, nieuwe raket-album in de Jazz constellatie, ETIENNE JAUMET vermaakt zich, talent en creativiteit om de tenen, herziet en viert zijn meesters - zijn gelijken.
Van SUN RA (Nuclear War) naar MILES DAVIS (Shhh/Peaceful), van ORNETTE COLEMAN (Theme From A Symphony) naar DUKE ELLINGTON (Caravan), drijft hij zijn vrijheid van spel, interpretatie en improvisatie met die ludieke spontaniteit die zijn werken, zijn keuzes kenmerkt.
De TR 808, de synths, de stem, en natuurlijk de saxofoon, de mix van I:CUBE, hoekige figuur van de Versatile label, als de muziek van JAUMET draait om degene die zich waag om te luisteren, het concert brengt hem in zijn baan - en dat is niets dat te zeggen.

Une interview de Stéphane Galland

Une interview de Stéphane Galland sur le site de Jazz Around.

Stéphane Galland

Oprichting pijler van AKA MOON, een van de meest innovatieve groepen van European Jazz, die door een constante heruitvinden een geluid ciseleert dat alleen aan hem toebehoort, STÉPHANE GALLAND heeft zijn expertise op ontelbare albums en tours over de hele wereld gescherpt. Zijn samenwerkingen overstijgen genres, van Ibrahim Maalouf tot Tigran Hamasiyan via Magic Malik, Doudou N'Diaye Rose of Joe Lovano, Oumou Sangaré of David Linx, Philip Catherine of Toots Thielemans.
STÉPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) KEM is zijn nieuwe project, ambitieus, vruchtbaar als het slib van de Nijl, aarde van de kleur, zwart, die "Kem" aanduidt in het oude Egypte. Zijn mysterie? De paradoxen van deze overmoedige muziek, met ritmes die tegen elkaar stoten, waar complexe structuren eenvoudig klinken, waar snelle patterns langzamer klinken, waarbij het verloop van muzikale zinnen, zoals tijd, cirkelvormig is.

DE VERNIEUWING VAN JAZZ, TIJDLOZE EN RESONANTE MUZIEK

Authentieke kunst met archaïsche oorsprongen, resultaat van een creatieve synthese van westerse en Afrikaanse tradities, Jazz zie een terugkeer naar de voorgrond gematerialiseerd, in Engeland door Shabaka Hutchings, in Amerika door Kamasi Washington. In zijn recente artikel over “het Sax Pistol van de nieuwe Engelse Jazz'”beschrijft Les Inrocks “een scène die zo florissant als ondefinieerbaar is, die wordt gekenmerkt door de opkomst van nieuwe groepen die jazz buiten de nagels spelen, een verjongd publiek, en de terugkeer van Jazz naar niet-gespecialiseerde media en festivals”.

Bij ons is het deze vernieuwing met meerdere variaties die Les Intemporelles presenteert: out of bounds met STEPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) KEM (Aka Moon), electro met ETIENNE JAUMET (Zombie Zombie), etnisch met SIGHFIRE, progressief met SEA SONG(E)S.